keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Venäjän matka

Kirkko jakautui vuonna 1054 idän ortodoksiseen ja lännen katoliseen kirkkoon. Lauran, Elisan ja Roosan Venäjän matka osui juuri nappiin aiheen kanssa!
          Venäjällä kävimme kahdessa erissä ortodokdi kirkossa ja saimme kuulla kiinnostavia asioita niiden historiasta. Tosin nämä kirkot toimivat nykyään museoina. Uskonnon tunnilla Anni huomasi, että ortodoksi kirkoille tyypillisiä piirteitä ovat mm. ikonit, ikonostaasit ja kupolit, joita mekin näimme kyseisissä kirkoissa paljon.

Ikonostaasi Verikirkosta (c) Eveliina Uusikartano

 Me huomasimme, että Suomessa olevat kirkot eivät ole mitään verrattuna näihin Venäjän mahtipontisiin kirkkoihin, joissa kuulemamme mukaan oli jopa 500kg kultaa. Harmiksemme emme päässeet seuraamaan ortodoksisia kirkonmenoja, jotka olisi ollut hieno kokea.

Verikirkon historiasta opimme sen, että se on omistettu Aleksanteri toiselle. Muistiin jäi myös se, että kirkko on toiminut Neuvostoliiton aikana perunakellarina ja sen aikana se on mennyt niin huonoon kuntoon, että se jouduttiin restauroimaan kokonaan. Sisältä kirkko oli kokonaan mosaiikkitaiteella peitetty ja emme ole koskaan nähnyt mitään niin upeaa ja loisteliasta.

 Kaikki tiedämme lauahduksen "Rakennettiin kuin Iisakin kirkkoa". Jos joku (Elisa) ei tiedä mihin tämä lausahdus johtaa juurensa niin anna meidän valaista sinua. Iisakin kirkkoa rakennettiin 40 vuoden ajan ja siihen on käytetty 500 kg kultaa ja se on alusta loppuun asti rakennettu käsin. Opimme kirkkokierroksen aikana, että ortodoksikirkoissa vanhatestamentti kuvattiin kirkon länsipäädyssä ja uusitestamentti itäpäädyssä.

Vanha testamentti - Länsipääty

Uusi testamentti- Itäpääty

Terkuin: Laura, Anni ja Elisa

1 kommentti:

  1. Pienten vastoinkäymisten jälkeen bloggerin kanssa tämä näyttää jopa järkevältä, lukuun ottamatta mystisiä valkoisia laatikoita8)

    VastaaPoista